Kevytyrittäjyyden kaikki edut ja huonot puolet listattuna – Katso, sopiiko kevytyrittäjyys sinulle!
elok. 02, 2022

Mitä ovat kevytyrittäjyyden edut? Mitkä ovat kevytyrittäjyyden huonot puolet? Onko kevytyrittäjyydestä hyötyä? Listasimme kaikki kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet!

Kevytyrittäjyydestä voi olla montaa mieltä. Vaikka kevytyrittäjyys tuo mukanaan monia etuja, tosiasia kuitenkin on, että jokaisella kolikolla ja asialla tässä maailmassa on oma kääntöpuolensa. Olitpa sitten tekemässä valintaa kevytyrittäjyyden, yrittäjyyden tai palkkatyön välillä, kyseisen valinnan mukana tulee aina omat etunsa ja toisaalta haittansa, joiden kanssa pitää (ainakin jollain tasolla) oppia elämään.

Mikäli oletkin täällä, koska et tiedä, mitä hyötyjä ja vastaavasti haittoja kevytyrittäjyyden mukana elämääsi saattaa tulla, jatka ihmeessä lukemista! Kokosimme tähän artikkeliin kattavaksi kokonaisuudeksi ehkäpä kaikki mahdolliset kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet.

Listan avulla toivomme sinun saavan edes jonkinlaista käsitystä siitä, miltä kevytyrittäjyyden plussat ja miinukset voivat käytännössä näyttää ja voisiko kevytyrittäjyys olla juuri sinun kohdallasi kannattava ja sopiva valinta. Mennään siis suoraan asiaan!


Kevytyrittäjyyden kolme tärkeintä etua
  1. Työnteko ilman omaa y-tunnusta = vähemmän vastuuta ja pienemmät kulut. Yrityksen pyörittämiseen liittyvät velvollisuudet ja maksut aiheuttavat usein uusille yrittäjille päänvaivaa, kun moni asia pitää ensin opetella tekemään ja myöhemmin jatkuvasti muistaa hoitaa työskentelyn ohella. Kevytyrittäjällä ei puolestaan ole mitään yritykseen liittyviä vastuita tai kuluja hoidettavana. (Käsittelemme kevytyrittäjän ja yrittäjän vastuun eroja alempana kohdassa kevytyrittäjyyden kaikki hyödyt.)

  2. Kevytyrittäjän vapaus! Yrittäjän lailla kevytyrittäjäkin nauttii vapaudesta. Kevytyrittäjä saa itse päättää, mitä työtä tekee, missä päin Suomea tai maailmaa, milloin, kuinka usein ja jopa millä hinnalla. Myös vapaat voi pääsääntöisesti valita itse eikä lomia tarvitse erikseen anoa siinä pelossa, ettei toivottuja päiviä hyväksyttäisi. Kevytyrittäjänä toimiminen onkin kaikin puolin vapaampaa kuin työsuhteessa oleminen.

  3. Keskittyminen olennaiseen. Kevytyrittäjällä on huomattavasti yrittäjää enemmän aikaa keskittyä olennaiseen eli itse työn tekemiseen, sillä laskutuspalvelu hoitaa kaiken byrokratian kevytyrittäjän puolesta. Lisäksi apua on nopeasti tarjolla mahdollisiin ongelmatilanteisiin ja esimerkiksi toimeksiantojen ja asiakkaiden löytämiseen. Näistä syistä kevytyrittäjälle jää usein myös yrittäjää enemmän vapaa-aikaa, ja kevytyrittäjyys onnistuu mutkattomasti sekä kokoaikaisesti että osa-aikaisesti esimerkiksi opintojen tai palkkatyön ohella.

Kaikki kevytyrittäjyyden hyödyt listattuna
  • Ei ennakkoveroa ja ennakkoperintärekisteriin liittymistä. Yrittäjä maksaa ennakkoveron etukäteen arvionsa perusteella, joka ei aina käy todellisuudessa toteen. Siksi ennakkoveron määrää pitää jatkuvasti seurata ja tarpeen tullen muuttaa. Kevytyrittäjällä on paljon vähemmän säätöä, sillä laskutuspalvelu maksaa hänelle palkkaa ja pidättää tässä yhteydessä kevytyrittäjän verokortin mukaisen tuloveron, samalla tavalla kuin palkkatyössäkin. Kevytyrittäjän ei siis tarvitse maksaa veroa ennakkoon.

  • Ei arvonlisäveron tilittämistä verottajalle. Kevytyrittäjällä ei ole samanlaisia kuluja kuin y-tunnuksen omaavalla yrittäjällä. Yrityksen usein kalliit vakuutukset, kirjanpitäjän palkkiot, kirjanpito-ohjelman perimät käyttömaksut ja esimerkiksi pankin veloittamat kulut mm. yrityksen pankkitilistä ja sen rahaliikenteestä ovat hyviä esimerkkejä yrittäjän kuukausittaisista kuluista. Yrittäjän pitää maksaa kaikki nämä riippumatta siitä, tuleeko myyntiä tarpeeksi tietyssä kuussa.

  • Ei juoksevia kuluja, jotka tulee maksaa rahatilanteesta riippumatta. Kevytyrittäjällä ei ole samanlaisia kuluja kuin yrittäjällä. Yrityksen vakuutukset, kirjanpitäjän palkkiot, kirjanpito-ohjelman perimät käyttömaksut ja esimerkiksi pankin veloittamat kulut mm. yrityksen pankkitilistä ja sen rahaliikenteestä ovat hyviä esimerkkejä yrittäjän kuukausittaisista kuluista. Yrittäjän pitää maksaa nämä riippumatta siitä, tuleeko myyntiä tarpeeksi.

  • Ei tarvetta tilitoimistolle tai kirjanpitäjälle. Laskutuspalvelu hoitaa kaikki paperityöt kevytyrittäjän puolesta eli tilitoimiston palveluita tai kirjanpidon opettelua ei kevytyrittäjältä vaadita. Vaikka kirjanpitopalveluiden hinta vaihtelee tilitoimistoittain, yleensä pienyrittäjän kirjanpito kustantaa noin 80-300 euroa kuukaudessa.

  • Apu työllistymiseen ja toimeksiantojen löytämiseen. Sopivien toimeksiantojen löytäminen voi helpottua huomattavasti, jos laskutuspalvelulla on tarjota kevytyrittäjille suunnattu rekrypalvelu. Esimerkiksi Laatulaskutuksen rekrykanavasta voi aika ajoin löytää töitä kevytyrittäjänä joko koko- tai osa-aikaisesti, keikkaluontoisesti taikka projektiperustaisesti oman elämäntilanteen ja mieltymyksen mukaan.

  • Palveluiden tarjoaminen suomalaisille ja ulkomaalaisille asiakkaille. Kevytyrittäjänä laskuttaminen sekä Suomen rajojen sisä- että ulkopuolella on edullista ja helppoa. Suurin ero ulkomaan laskutuksessa on, että kevytyrittäjän tulee muistaa muuttaa ulkomaille suunnatun laskun arvonlisäverokanta. Tämä onnistuu helposti laskua luodessa. Jos sinulle tulee kysymyksiä ulkomaan laskutukseen tai johonkin muuhun liittyen, voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme!

  • Ei riskiä mätkyistä arvonlisäveron tai ennakkoveron takia. Kuten jo aiemmin mainitsimme, kevytyrittäjän ei tarvitse seurata maksettavan ennakko- ja arvonlisäveron määrää jatkuvasti, toisin kuin yrittäjän. Riskiä väärin maksetuista veroista ei muodostu, kunhan kevytyrittäjä muistaa päivittää ajankohtaisen verokorttinsa laskutuspalveluun ja lisätä oikean arvonlisäveron lähettämäänsä laskuun.

  • Kevytyrittäjän verovähennykset. Kevytyrittäjä voi vähentää kustannuksia hyvin monipuolisesti! Pääsääntöisesti kevytyrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa saa vähentää esimerkiksi YEL-maksut, matkakulut, laskutuspalvelun perimät vakuutus- ja palvelumaksut, työvälineiden hankinta- ja korjauskustannukset, työhuonevähennyksen, opiskelu- tai koulutuskulut ja kasvomaskit. Lue lisää täältä.

  • Kevytyrittäjän työterveys. Kun toimit kevytyrittäjänä meidän kauttamme, sinulla on mahdollisuus ottaa lisäpalveluna käyttöön työterveys, jota muilla laskutuspalveluilla ei (tämän kirjoituksen hetkellä) ole tarjota. Lisäksi FenniaHoitaja palvelee kaikkia vakuutettuja kevytyrittäjiä päivittäin sekä neuvoo tapaturman sattuessa, varaa ajan hoitoon ja tekee vahinkoilmoituksen puolestasi. Kevytyrittäjänä et jää yksin, jos jotain pääsee työssä sattumaan.

  • Laskutuspalvelun asiakastuesta saatava apu. Kun valitset laadukkaan laskutuspalvelun, jonka asiakaspalvelu oikeasti pelaa hyvin, et jää yksin kysymysten kanssa. Laatulaskutukselta saat aina vastauksen mieltäsi painaviin kysymyksiin esimerkiksi kevytyrittäjän verotukseen ja muihin asioihin liittyen sekä nopeaa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa.

  • Paremmat mahdollisuudet saada starttirahaa, jos tai kun kevytyrittäjä perustaa myöhemmin oman yrityksen. Kun kevytyrittäjällä on todisteita tulevan liiketoiminnan kannattavuudesta, on tällä suurempi mahdollisuuden saada starttirahaa.

  • Eläkkeen määrään vaikuttaminen. Kevytyrittäjä pystyy vaikuttamaan tulevan eläkkeensä määrään maksamiensa YEL-maksujen eli yrittäjän eläkevakuutusmaksujen perusteella. Tämän lisäksi YEL-maksut ovat kokonaan vähennettävissä kevytyrittäjän verotuksessa, ja uusi kevytyrittäjä tai yrittäjä saa maksuista 22 prosenttia alennusta ensimmäisen neljän vuoden ajan. Sekä yrittäjä että kevytyrittäjä ovat molemmat YEL-velvollisia. Lue lisää täältä.

  • Kevytyrittäjän ei tarvitse sitoutua, sillä toiminnan pystyy lopettamaan koska tahansa. Tietysti toimeksiantajan kanssa sovituista asioista olisi hyvä pitää kiinni, mutta kevytyrittäjyys itsessään ei vaadi minkäänlaista sitoutumista. Halutessasi voit lopettaa kevytyrittäjänä toimimisen tai pistää toiminnan tauolle välittömästi, kun siltä tuntuu. Vastapainoisesti yritystä ja y-tunnusta ei välttämättä saa noin vain lopetettua, lisäksi jälkimmäinen vaatii usein enemmän toimenpiteitä.

Kevytyrittäjyyden huonot puolet listattuna

  • Kevytyrittäjänä ei voi toimia luvanvaraisella alalla, joita ovat esimerkiksi terveydenhuoltoon tai anniskeluun liittyvät toimialat. Tällöin tulee perustaa oma yritys.

  • Kevytyrittäjä ei saa harjoittaa tavarakauppaa. Jos haluatkin ostaa tavaroita varastoon ja myydä niitä, sinun kannattaa perustaa esim. osakeyhtiö. Kuitenkin itse tehtyjen tuotteiden, kuten käsitöiden ja taiteen myyminen onnistuu kevytyrittäjänä, kunhan tuotteet ovat tilattu ja valmistettu asiakkaan pyynnöstä.

  • Kevytyrittäjällä ei ole mahdollisuutta suuriin investointeihin tai arvonlisäveron vähentämiseen. Arvonlisävero on aina yrityskohtainen, eli tarvitset oman y-tunnuksen, mikäli haluat vähentää arvonlisäverot yrityksen hankinnoista. Jos toimintasi taas vaatii suuria investointeja, ei kevytyrittäjyys ole tässä tapauksessa mahdollista tai järkevää.

  • Laskutuspalvelun perimät palvelu- ja vakuutusmaksut. On ymmärrettävää, ettei palvelumaksuista välttämättä pidetä. Laskutuspalvelun palvelumaksuun ja vakuutusmaksuun kuitenkin sisältyy se, että paperityöt hoidetaan kevytyrittäjän puolesta eikä tämän tarvitse maksaa erikseen kirjanpidosta ja vakuutuksista yrittäjän lailla esim. kuukausittain. Ja koska laskutuspalvelumme pidättää palvelumaksun toimeksiantajan maksamasta laskusta, kevytyrittäjä ei maksa mitään ellei laskutettavaa ei tule. Lisäksi kevytyrittäjä voi vähentää palvelu- ja vakuutusmaksut henkilökohtaisessa verotuksessaan.

  • Sairausvakuutusmaksut, kun YEL-vakuuttamisvelvollisuus täyttyy. Lakisääteisen sairausvakuutusmaksun määrä on kuitenkin vain 1,34 % vuonna 2022, ja laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta myös sen pidättämisen. Vinkkinä sairausvakuutusmaksu ja muut artikkelissa mainitut maksut kannattaa huomioida silloin, kun lasket kevytyrittäjänä tekemällesi työlle hintaa. Myös sairausvakuutusmaksu on vähennyskelpoinen kevytyrittäjän verotuksessa.

  • Kevytyrittäjä ei voi rekisteröidä yrityksen nimeä kaupparekisteriin. Voit kyllä markkinoida itseäsi ja palveluasi haluamallasi nimellä, mutta kevytyrittäjänä toimiessasi et pysty suojaamaan sitä.

  • Korkea verotus, jos vuotuiset ansiotulosi ovat suuret. Jos ansaitset paljon kevytyrittäjänä tai kevytyrittäjä + palkkatyö kombolla, veroprosenttisi saattaa nousta suhteellisen korkeaksi. Laskutuspalvelun kautta tienatulla tulolla ei itsessään ole mitään rajaa, mutta progressiivisen tuloverotuksen vuoksi yli 50 000 euroa tienaavien kevytyrittäjien on usein kannattavampaa perustaa esim. osakeyhtiö.

  • Mahdollinen vaikutus työttömyystukeen tai muihin etuuksiin. Samoin kuin yrittäjyydellä, myös kevytyrittäjänä toimimisella voi olla vaikutusta työttömyystukeen, vaikka kevytyrittäjällä ei olisi y-tunnusta. Jos kyseinen asia mietityttääkin, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ennen kevytyrittäjyyden aloittamista. Muut etuudet olisi myös hyvä selvittää omalla kohdalla. Esimerkiksi opiskelija saa tienata kevytyrittäjänä Kelan määrittämään tulorajaan asti ilman, että tällä on vaikutusta opintotukeen. Tässä kohtaa taas ottaa huomioon, että palkkatyössä ja kevytyrittäjänä saatu tulo verotetaan samalla verokortilla eli lasketaan vuosituloissa yhteen.

  • Kevytyrittäjä ei pysty palkkaamaan työntekijöitä. Mikäli tiedät haluavasi palkata työntekijöitä esimerkiksi heti toiminnan alussa, kevytyrittäjyys ei valitettavasti ole vaihtoehto.

  • Kevytyrittäjä ei välttämättä voi liittyä palkansaajien työttömyyskassaan. Mikäli työskentelet sekä kevytyrittäjänä että palkansaajana, sinulla on mahdollisuus valita palkansaajien työttömyyskassan ja yrittäjäkassan väliltä. “Puhdas” kevytyrittäjä saa työttömyysturvan, kun YEL-työtulo on vähintään 13 573 euroa vuodessa (vuonna 2022). Työttömyyskassaan kuulumaton kevytyrittäjä voi aina hakea Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

  • Kevytyrittäjä saattaa olla YEL-velvollinen, vaikka työskentelisi lisäksi palkansaajana. Mikäli YEL-velvollisuus täyttyy, ei ole väliä, työskenteleekö kevytyrittäjä lisäksi palkansaajana. Tällöin YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus tulee ottaa. Eläkevakuutus ei koskaan ole huono asia, mutta kevytyrittäjän kannattaa olla tietoinen tästä ajoissa, sillä velvollisuuden täyttyessä YEL-maksuja voidaan määrätä maksettavaksi myös takautuvasti.

Yhteenveto: Kevytyrittäjyyden kaikki edut ja huonot puolet listattuna – Katso, sopiiko kevytyrittäjyys sinulle!

Yhteenvetona voimme todeta, että kevytyrittäjänä toimimisesta löytyy liuta niin hyviä kuin huonojakin puolia.

Jokainen meistä itse päättää, mitkä asiat haluaa hyväksyä, kun valitsee esimerkiksi kevytyrittäjyyden, yrittäjyyden ja palkkatyön välillä. Tietenkään pakko ei ole valita, sillä mikään ei estä sinua tekemään näitä kaikkia samaan aikaan (joka ei välttämättä ole kaikkein järkevintä, mutta mahdollista kuitenkin).

Siinä missä palkkatyö tuo tietynlaista turvaa, kevytyrittäjänä tai yrittäjänä toimiminen antaa lisää vapautta. Kevytyrittäjän vastuu on kuitenkin paljon pienempi kuin yrittäjällä, sillä yrityksen mukana tulee erilaisia velvoitteita, jotka pitää hoitaa riippumatta siitä, tuleeko tilille rahaa. Näitä asioita kevytyrittäjän ei periaatteessa edes tarvitse tietää.

Kevytyrittäjä voi myös koska tahansa halutessaan lopettaa toimintansa ja esimerkiksi perustaa yrityksen, kun omaa osaamista, asiakkaita ja tietynlaista varmuutta tekemiseen alkaa jo löytyä. Tässä tapauksessa kevytyrittäjänä toimiminen voi jopa auttaa starttirahan saamisessa, kun tämä pystyy todistamaan liiketoimintansa kannattavuuden.

Kuitenkin sekä harjoittamastasi toiminnasta että sinusta itsestäsi riippuu, onko kevytyrittäjyys juuri sinulle oikea vaihtoehto. Kevytyrittäjyys ei myöskään ole kiveen hakattua eli voit vapaasti vaihdella kevytyrittäjyyden, yrittäjyyden ja palkkatyön välillä elämäntilanteesi mukaan ja samalla testata, mikä työskentelytapa sopii sinulle parhaiten.

Mikäli haluatkin kokeilla kevytyrittäjyyttä, voit rekisteröityä ilmaiseksi täällä.

Uutena asiakkaana saat käyttöösi superedullisen 1% palvelumaksun, kun lisäät alennuskoodin LAATU2022 rekisteröityessäsi palveluun ensi kertaa (norm. 2,9 %). Tarjous on voimassa vain elo-syyskuun ajan, ja liittymis- tai kuukausikuluja ei ole!

Etsitkö lisätietoja kevytyrittäjyydestä? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja blogiin.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä kevytyrittäjyyteen liittyen, voit myös olla yhteydessä meihin joko puhelimitse 050 5502215 (arkisin klo 10-15), sähköpostitse asiakaspalvelu@laatulaskutus.com tai vaikkapa somen kautta. Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään!
Share by: