Mitä töitä kevytyrittäjä voi tehdä? Yli 50 ammattia kevytyrittäjälle!
syysk. 02, 2022

Mitä kaikkea kevytyrittäjä voi tehdä? Tiivistettynä kevytyrittäjällä on todella laajat työmahdollisuudet, vaikka muutamia rajoituksia laskutuspalvelun kautta toimimiseen löytyykin. Löysimme nimittäin reippaasti yli 50 työtä, joita kevytyrittäjä voi tehdä.

Kevytyrittäjä laskuttaa tekemänsä työt laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä ja y-tunnusta. Kevytyrittäjänä työnteko sujuu helposti ja vaivattomasti, sillä laskutuspalvelu huolehtii lakisääteisistä velvollisuuksista ja yrityksen pyörittämiseen liittyvä byrokratia loistaa poissaolollaan. Näistä syistä kevytyrittäjä saakin keskittyä täysillä olennaiseen eli itse työntekoon.

Mutta mitä kaikkea kevytyrittäjä voi tai saa käytännössä tehdä? Vaikka kevytyrittäjyys ei ihan jokaisessa tapauksessa ole vaihtoehto, kevytyrittäjällä on hyvin laajasti eri työmahdollisuuksia.  Tästä artikkelista selviää, mitä töitä kevytyrittäjä voi tehdä ja vastaavasti millaisia rajoituksia tai kieltoja kevytyrittäjyyteen liittyy, ja milloin se saattaa olla jopa epäkannattavaa. Löysimme kuitenkin reippaasti yli 50 eri alan työtä, joita kevytyrittäjä voi kannattavasti tehdä, eli vaihtoehdot eivät ainakaan lopu yrittelijäältä kesken!


Mitä kaikkea kevytyrittäjä voi tehdä?

Pääsääntöisesti kevytyrittäjät voivat tuottaa lähes mitä tahansa palvelua oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan. Myös tuotteiden myynti on sallittua tietyin ehdoin, joista puhumme lisää hieman alempana.

Kevytyrittäksi aikovan pitää siis ottaa huomioon, ettei ihan jokaista työtä voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Siksi sinun kannattaakin tutustua etukäteen kaikkiin niihin toimialoihin ja työtehtäviin, joiden tekeminen kevytyrittäjänä on joko rajoitettua, epäkannattavaa tai kokonaan kiellettyä.


Esimerkiksi näitä kaikkia töitä kevytyrittäjä voi tehdä laskutuspalvelun kautta:
  • Ravintola-alan työt esimerkiksi kokki, tarjoilija ja tiskari jne.
  • Rakennusalan työt esim. rakennustyöntekijä, peltiseppä, kirvesmies, rakennusapulainen, jne.
  • Omatekemien tuotteiden myynti esimerkiksi käsitöiden (kuten vaatteiden, korujen tai sisustustavaran) ja taiteen muodossa. Ehtona on, että tuotteet tilataan asiakkaan pyynnöstä ja kevytyrittäjä valmistaa ne itse.
  • Luovien alojen työt, kuten valo- ja videokuvaajan (ei kuitenkaan drone-kuvaajan), kuvittajan, piirtäjän, teatteriohjaajan ja leikkaajan työt
  • Kirjoittajan työt, kuten haamukirjoittajan, bloggaajan ja freelance-kirjoittajan työt
  • Sähköasentajan ja LVI-asentajan työt, mikäli kevytyrittäjällä on kyseisen alan koulutus ja ns. alihankkijan toimeksiantosopimus alan yrityksen kanssa 
  • Kuljettajan työt, kuten linja-auton-, kaivinkoneen-, kuorma-auton- ja taksinkuljettajan työt, kunhan kevytyrittäjä omistaa kuljetetun ajoneuvon tai maksaa siitä vuokraa.
  • Muuttoalan työt esimerkiksi muuttomiehenä tai -naisena
  • Siivousalan työt yritykselle tai yksityishenkilöille tehtynä, esimerkiksi naapureille tai perhetutuille
  • Opettajan työt esim. kitaransoiton, matematiikan ja englanninkielen tukiopetuksen muodossa
  • Hyvinvointialan työt, kuten personal trainerin, ryhmäliikunnanohjaajan ja hyvinvointivalmentajan työt
  • Kauneudenhoitoalan työt esim. parturi-kampaaja, kosmetologi, ripsi- tai kynsiteknikko, jne.
  • Myynnin ja markkinoinnin työt, kuten asiakashankkijan, puhelinmyyjän, sisällöntuottajan, some-asiantuntijan, graafisen suunnittelijan, Facebook-mainostajan ja digimarkkinoinnin työt
  • Tekniikan alan työt, kuten pienelektroniikan korjaajan, ohjelmoijan, web-kehittäjän, SEO-ekspertin tai data-analyytikon työt
  • Konsultin työt esimerkiksi aiemmin mainittujen myynnin ja markkinoinnin tai tekniikan aloilla
  • Valmentajan työt esim. hyvinvoinnin ja uravalmennuksen parissa
  • Lasten- ja kodinhoitotyöt esimerkiksi tuttavaperheelle tarjottuna
  • Lemmikinhoitoon ja kouluttamiseen liittyvät työt esim. koiranulkoiluttaja, kissanhoitaja, koiravahti ja koirakouluttaja
  • Puutarha- ja pihanhoitotyöt esimerkiksi nurmikonleikkuu, taimien istutus ja lumenluontityöt
  • Tulkkaus-, käännös-, litterointi- ja oikolukutyöt
  • Asiakaspalvelualan työt esimerkiksi verkkokaupan asiakaspalvelija tai IT-tukihenkilö
  • Toimisto- ja sihteerityöt, kuten virtuaaliassitentin, palkanlaskijan, kirjanpitäjän ja aulatyöntekijän työt
  • Henkilökohtaisen assistentin työt, esim. viikon ruokalistan suunnittelu, kalenterin päivittäminen, ostoskassien noutaminen tai tapahtumasuunnittelu yksityishenkilölle tai yritykselle tehtynä
  • Matkailualan työt esimerkiksi matka-agenttina
  • Pyörä- ja ruokalähetin työt
Muun muassa näitä kaikkia töitä kevytyrittäjä voi tehdä joko kokoaikaisesti, osa-aikaisesti tai keikkaluonteisesti muun työn ja opintojen ohella sekä urakka- ja projektiperusteisesti kysynnän tai oman elämäntilanteen mukaan.

On myös hyvä tietää, että kevytyrittäjänä toimimiselle ei ole yläikärajaa, mutta sinun tulee olla vähintään 15-vuotias käyttääksesi kevytyrittäjän laskutuspalvelua. Toinen ikään liittyvä asia, joka kannattaa pitää mielessä, on YEL-velvollisuus, joka koskettaaa kaikkia 18-69-vuotiaita yrittäjiä ja kevytyrittäjiä.


Mitä töitä kevytyrittäjä ei voi tehdä?

Koska kevytyrittäjä toimii laskutuspalvelun y-tunnuksen alla, on kevytyrittäjyydellä omat rajoituksensa. Toimialasta ja työskentelyn luonteesta riippuen kevytyrittäjyys voi olla osittain rajoitettua, kokonaan pois rajattua lain puolesta tai se voi yksinkertaisesti osoittautua vähemmän kannattavaksi vaihtoehdoksi kuin yrityksen perustaminen.

Kevytyrittäjyys sopiikin parhaiten kaikille niille henkilöille, jotka toimivat yllä listatuilla aloilla ja haluavat saada korvauksen omista työsuorituksistaan mahdollisimman helpolla ja mutkattomalla tavalla.


Näitä töitä tai asioita kevytyrittäjä ei voi tehdä:
  • Suuria investointeja vaativan toiminnan harjoittaminen. Esimerkiksi kalliiseen työkalustoon investoiminen ei ole mahdollista kevytyrittäjänä, sillä näitä kuluja ei voi vähentää kuin yrityksen verotuksessa, ja kevytyrittäjän verovähennykset rajoittuvat henkilökohtaiseen verotukseen.
  • Tavaroiden vuokraus, jälleenmyynti sekä tuotteiden ostaminen varastoon ja niiden myyminen ilman omaa työpanosta esim. verkkokauppiaan tavoin. Pelkästään tuotteiden palautus- ja takuulainsäädännön vuoksi ei ole mahdollista harjoittaa tätä toimintaa kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjällä pitää lisäksi olla tuotteiden myynnissä mukana oma työpanos tarkoittaen sitä, että hän tekee tuotteet itse ja asiakkaan pyynnöstä.
  • Erikoisaloilla toimiminen. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysala, vartiointi ja järjestyksenvalvonta, anniskeluala ja elintarvikeala eivät ole kevytyrittäjälle sopivia toimialoja. Laki yksinkertaisesti vaatii mm. hoitoalan ja järjestyksenvalvojan ammatinharjoittajalta oman y-tunnuksen, ja lisäksi erikoisaloilla on omat määräyksensä, joiden toteutumista on mahdotonta seurata laskutuspalvelun kautta toimiessa.
  • Drone-kuvaajana toimiminen. EU-säännöstön mukaan kaikkien drone-käyttäjien tulee rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Eli drone-kuvaajan töitä ei voi tehdä ollenkaan kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta.
  • Kiinteistönvälitys, jota voi Aluehallintoviraston tulkinnan mukaan harjoittaa ainoastaan työsuhteessa.
  • Henkilökohtaiset palkkiot ja hallituspalkkiot. Verohallinnon mukaan henkilökohtaisten palkkioiden, esim. kokous-, luento-, tai esitelmäpalkkioiden työnantajavelvoitteita ei voi siirtää laskutuspalvelulle. Näitä palkkioita ei siis voi laskuttaa kevytyrittäjäpalvelun kautta.
  • Turvapaikanhakijan status, joka estää kevytyrittäjänä toimimisen. Ulkomaalaislain mukaan turvapaikanhakija saa toimia ainoastaan työsuhteessaeikä esimerkiksi yrittäjänä tai kevytyrittäjänä.
  • Töiden tekeminen Norjassa ei ole mahdollista kevytyrittäjänä, sillä Norjan viranomaiset ovat linjanneet, etteivät salli laskutuspalvelun käyttöä maassa tehdystä työstä.

Tuliko sinulle jotain kysyttävää kevytyrittäjyydestä?

Mikäli sinulle heräsi tästä jotain kysymyksiä ja mietit, voitko toimia kevytyrittäjänä Laatulaskutuksen kautta, ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse 050 5502215 (arkisin klo 10-15), sähköpostitse asiakaspalvelu@laatulaskutus.com tai vaikka somen kautta.

Jos syystä tai toisesta et taas löydä kevytyrittäjänä töitä, autamme sinua mielellämme työllistymään haluamiisi tehtäviin rekrypalvelumme avulla. Helppokäyttöisen työnhakukoneen avulla kevytyrittäjät ja toimeksiantajat voivat kohdata toisensa selaamalla eri alojen ilmoituksia tai jättämällä oman ilmoituksensa alustalle.

Nyt onkin hyvä aika testata siipiä kevytyrittäjänä, sillä tarjoamme vielä tämän kuun ajan kaikille laskutuspalveluun rekisteröityneille superedullisen 1 % palvelumaksun kokonaiseksi kuukaudeksi. Saat hyödyn käyttöösi välittömästi syöttämällä alennuskoodin LAATU2022 ilmaisen rekisteröitymisen yhteydessä!

(Tarjous on voimassa 30.9.2022 asti. Rekisteröityminen ei vaadi sitoutumista palveluun!)
Share by: