Kevytyrittäjä, muista ainakin nämä verovähennykset! – Kevytyrittäjän verotus ja kaikki, mitä sinun tulee tietää siitä
heinäk. 06, 2022

Kuinka kevytyrittäjää verotetaan? Miten kevytyrittäjä maksaa verot? Mitä ovat kevytyrittäjän verovähennykset? Mitkä asiat vaikuttavat kevytyrittäjän verotukseen? Mitä kaikkea kevytyrittäjän verotuksessa tulee ottaa huomioon? 

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen siitä, mitä kevytyrittäjän tulee tietää veroista vuonna 2022.

Kuinka kevytyrittäjää verotetaan ja miten kevytyrittäjä maksaa verot?

Aloitetaan selventämällä, että kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka laskuttaa tekemistään töistä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Pääsääntöisesti kevytyrittäjä toimiikin laskutuspalvelun y-tunnuksen alla.

On myös laskutuspalveluita, joissa kevytyrittäjälle luodaan y-tunnus, mutta näissä tapauksissa kevytyrittäjä ei enää ole kevytyrittäjä ollenkaan, vaan toiminimiyrittäjä.

Mutta palataan takaisin asiaan: kevytyrittäjä on yleensä yksityishenkilö. Näin ollen verotuksellisesta näkökulmasta kevytyrittäjä on verokortilla toimiva palkansaaja, vaikka hän ei olisi työsuhteessa toimeksiantajaan.

(Huomaathan, että eläkkeen puolesta kevytyrittäjät kuitenkin lasketaan YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen piiriin.)

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä maksaa verokorttinsa mukaisen määrän ennakonpidätystä eli tuloveroa. Toki laskutuspalvelu tekee ennakonpidätyksen kevytyrittäjän puolesta, eli kevytyrittäjän ei tarvitse kuin toimittaa verokortti käyttämälleen laskutuspalvelulle.

Laskutuspalvelu hoitaa myös muut lakisääteiset paperityöt kevytyrittäjän puolesta ja esimerkiksi arvonlisäveron tilittämisen verottajalle.

Ajankohtaisen verokortin toimittamisen lisäksi kevytyrittäjän täytyy muistaa laskea alakohtainen arvonlisävero työkorvauksen/palkan päälle, tai sisällyttää arvonlisävero laskun hintaan.


Mitkä asiat vaikuttavat kevytyrittäjän verotukseen?

Kevytyrittäjänä toimivan kannattaa ottaa huomioon, että kevytyrittäjänä ansaittu tulo lasketaan yhteen mahdollisten muiden ansiotulojen kanssa ja verotus tehdään samalla ennakonpidätysprosentilla.

Vaikka kevytyrittäjä tekisi töitä myös työsuhteessa, nykyään kevytyrittäjä toimii kummassakin tapauksessa samalla verokortilla. Kevytyrittäjän veroprosentti tietysti nousee sitä mukaa, paljonko tämä tienaa yhteensä.


Kevytyrittäjän matkakulut ja muut verovähennykset

Kevytyrittäjä pystyy vähentämään erilaisia kuluja henkilökohtaisessa verotuksessaan, jolloin seurauksena voi olla huomattavakin helpotus ennakonpidätysprosenttiin. Kun veroprosentti on pienempi, rahaa jää enemmän käteen.

Hyödyn kevytyrittäjä saa ilmoittamalla Verohallinnolle toteutuneet matkakulut ja tulonhankkimismenot.

Verohallinnon sivuja on suhteellisen helppo käyttää, mutta jotta kulujen ilmoittaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja sulavaa, kevytyrittäjän kannattaa pitää edes jonkinlaista kirjaa työhön liittyvistä menoista.

Verovähennyksiä tehdessä kevytyrittäjän tulisi olla tietoinen siitä, saako hän laskutuspalvelulta palkkaa vai työkorvausta, sillä kaikki palkansaajat saavat automaattisesti vuosittain 750 euron tulonhankkimisvähennyksen.

Jos laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle palkkaa, kannattaa tulonhankkimismenot huomioida verotuksessa vasta, kun ne ylittävät mainitun summan. Muuten verohyötyä ei tule.

Mikäli kevytyrittäjä saakin työkorvausta laskutuspalvelulta, tämä ei saa automaattista tulonhankkimismenovähennystä. Tällöin kevytyrittäjän kannattaa merkitä myös alle 750 euron kulut tulonhankkimismenoiksi.

Voit selvittää omalta laskutuspalvelultasi, saatko kevytyrittäjänä palkkaa vai työkorvausta.

Matkakulut kevytyrittäjän kannattaa puolestaan ilmoittaa aina, kun tietyt ehdot täyttyvät


Kevytyrittäjän verovähennykset lueteltuna (kulut, jotka kevytyrittäjä voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessaan):


Työvälineet

Kevytyrittäjänä voit vähentää verotuksessasi tulonhankkimismenona kaikki työvälineet, joita käytät työssäsi.

Tähän lasketaan esimerkiksi työkalut, kynät, paperit, tietokone, puhelin ja nettiyhteys. Myös kevytyrittäjän työvälineiden huolto- ja korjausmenot ovat vähennyskelpoisia.

Enintään 1200 euroa maksavan työvälineen voi vähentää kokonaisuudessaan kevytyrittäjän verotuksessa, mutta kyseisen summan ylittävät välineet tulee vähentää vuotuisina poistoina.


Matkakulut

Pääsääntöisesti kevytyrittäjä saa vähentää matkakulut henkilökohtaisessa verotuksessaan, jos matkakuluja ei ole erikseen laskutettu asiakkaalta.

Vähennettävissä ovat esimerkiksi ajot kodin ja työpaikan välillä sekä ajot asiakastapaamisiin.

Vuonna 2022 matkakuluja saa vähentää omavastuun jälkeen enintään 8 400 euroa. Jos kevytyrittäjä vähentää matkakulut henkilökohtaisessa verotuksessaan, kannattaa tämän pitää mahdollisimman tarkkaa ajopäiväkirjaa.

Erikoisaloilla työskentelevien (esim. rakennus-, maanrakennus-, ja metsäala) tulee myös huomata poikkeukset matkakulujen vähennyksessä. Lisätietoja löydät verottajan sivuilta Kevytyrittäjän matkakulut ja Erityisalalla työskentelevän matkakulut.


YEL-maksut eli yrittäjän eläkevakuutus

YEL-maksut eli yrittäjän eläkevakuutus on täysin vähennyskelpoinen kulu kevytyrittäjän verotuksessa.

YEL-vakuutus on pakollinen, jos olet 18-67-vuotias, toimit yrittäjämäisesti (kuten kevytyrittäjä toimii), asut Suomessa, toimintasi kestää yli 4 kuukautta ja työtulosi ylittää 8 261,71 € vuodessa (vuonna 2022).


Sairausvakuutusmaksut

Mikäli kevytyrittäjä maksaa YEL-maksuja, hän maksaa myös sairausvakuutusmaksuja.

Myös sairausvakuutusmaksut ovat täysin vähennyskelpoisia kevytyrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa.


Laskutuspalvelun palvelu- ja vakuutusmaksut

Laskutuspalvelu perii kevytyrittäjältä palvelumaksuja sekä mahdollisia vakuutusmaksuja

Esimerkiksi Laatulaskutuksen kautta työnsä laskuttavat kevytyrittäjät saavat käyttöönsä kattavan vastuu- ja tapaturmavakuutuksen ja lisäpalveluna työterveyden, jotka turvaavat kevytyrittäjän tapaturman tai muun vahingon sattuessa.

Nämä maksut kevytyrittäjä voi puolestaan vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa tulonhankkimismenona.


Työhuonevähennys

Mikäli kevytyrittäjä tekee paljon töitä kotoa käsin, saa hän hakea työhuonevähennystäTyöhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, tekeekö kevytyrittäjä etätöitä kokoaikaisesti, osa-aikaisesti vai satunnaisesti.

Työhuonevähennyksen sijasta voit myös vähentää todelliset kulut työhuoneen kalusteista, mutta huomaa, että molempia ei voi tehdä.


Opiskelu ja -koulutusmenot

Kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessaan opiskeluun, koulutukseen ja ammattikirjallisuuteen liittyvät kulut, kuten ammattilehdet, osallistumismaksut, maksut kurssimateriaaleista, ja menot koulutuspaikkakunnalla yöpymisestä.

Vähennyksen ehtona on, että kulut liittyvät kevytyrittäjän työtehtävissä tarvittavan ammattitaidon ylläpitämiseen tai täydentämiseen. Peruskoulutukseen ja ammattiin tähtäävän koulutuksen kuluja ei siis voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa.


Kasvomaskit

Kevytyrittäjä voi nyt myös vähentää kasvomaskien kulut tulonhankkimiskuluina, mikäli maskeja tarvitaan kevytyrittäjän tekemässä työssä tai niitä tarvitaan esimerkiksi työmatkan aikana.

Jälkimmäisessä tapauksessa kasvomaskit vähennetään matkakuluina.


Yhteenveto – Mitä kaikkea kevytyrittäjän verotuksessa tulee ottaa huomioon?

Kevytyrittäjänä sinun kannattaa huomioida se, että verokorttisi kattaa varmasti kaikki työt (myös mahdollisessa työsuhteessa tehdyt), alakohtainen arvonlisävero on sisällytetty tai lisätty lähetettävään laskuun, ja että tunnet oikeutesi vähentää kevytyrittäjän matkakulut ja tulonhankkimismenot henkilökohtaisessa verotuksessa.

Kevytyrittäjän verovähennyksiä ilmoittaessa kannattaa myös varmistaa, että verottajan ehdot täyttyvät – varsinkin, jos työskentelet erikoisalalla.

Lisäksi sinun olisi hyvä pitää edes yksinkertaista kirjaa työhösi liittyvistä kuluista ja menoista. Näin pysyt paremmin perillä raha-asioistasi, kevytyrittäjän verovähennysten ilmoittaminen sujuvampaa ja sinulla on tarvittaessa todisteet, jotka näyttää verottajalle.

Halutessasi voit käydä lukemassa aiheista tarkemmin Verohallinnon sivuilta kevytyrittäjän verovähennykset ja tulonhankkimismenot

Tarvittaessa asiakaspalvelumme on valmiina auttamaan kevytyrittäjän verotukseen, verovähennyksiin tai muutoin kevytyrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä, mutta huomaathan, että me emme voi vaikuttaa verottajan päätöksiin. 

Tarvittaessa sinun kannattaakin aina kysyä selvennystä tai lisätietoja suoraan verottajalta, sillä vain verottaja voi tehdä lopullisen päätöksen kevytyrittäjän verotusasioista.

Muista myös, että ajankohtaisimmat tiedot kevytyrittäjän verotuksesta ja verovähennyksistä saat aina suoraan Verohallinnolta.

Share by: