Kannattaako valita kevytyrittäjyys vai toiminimi? Kevytyrittäjyyden tärkeimmät hyödyt
kesäk. 17, 2022

Kumpi on parempi valinta, kevytyrittäjyys vai toiminimi? Tilanteesta riippuen toiminimellä ja kevytyrittäjyydellä on omat puolensa, jotka kannattaa ottaa huomioon näistä kahdesta valitessa.

Kevytyrittäjyys on monille tuttu, mutta hämmennystä aiheuttava käsite. Kevytyrittäjänä pidetään yleisesti henkilöä, joka laskuttaa tekemänsä työt laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä ja y-tunnusta.

Sen lisäksi, että kevytyrittäjä hankkii toiminimiyrittäjän lailla omat toimeksiantonsa, kevytyrittäjäkin päättää itse, mitä työtä tekee, missä, kuinka paljon ja jopa millä hinnalla.

Kevytyrittäjyyden vaihtoehtona moni miettii myös toiminimiyrittäjyyttä. Tässä artikkelissa kerrommekin, milloin ja miksi kevytyrittäjyys on järkevää, ja milloin taas kannattaa harkita toiminimen perustamista kevytyrittäjyyden sijasta.

Kevytyrittäjyyden tärkeimmät hyödyt ja kenelle kevytyrittäjyys sopii

Kevytyrittäjyyden tärkeimpiä hyötyjä ovat muun muassa vapaus, helppous, joustavuus ja perinteistä yrittäjää pienempi vastuu. Usein kevytyrittäjäksi alkaakin nuori, joka haluaa tienata opintojen ohella oman aikataulunsa mukaan taikka saada työkokemusta tai ensikosketusta yrittäjyyteen.

Kevytyrittäjyys sopiikin parhaiten niille, jotka haluavat nauttia yrittäjän vapaudesta ja töiden tekemisestä ilman kaikkia yrityksen pyörittämiseen liittyviä vastuita.

Näitä ovat mm. ennakkoverojen ja arvonlisäveron ilmoittaminen ja maksaminen verottajalle, vakuutusten hankkiminen yritykselle, kirjanpidon pitäminen ajan tasalla sekä pankkitilin saldon pitäminen ainakin sen verran positiivisena, että verot ja muut kulut tulevat hoidettua ajallaan.

Käytännössä kevytyrittäjä tekee työn, lähettää laskun laskutuspalvelun kautta ja vastaanottaa rahat tililleen sen jälkeen, kun olemme pidättäneet maksetusta laskusta mm. kevytyrittäjän verokortin mukaisen tuloveron, alakohtainen arvonlisäveron ja palvelumaksun.

Välillä kevytyrittäjäksi ryhtyy myös yrittäjä, joka haluaa jatkaa palvelunsa tuottamista ilman, että kirjanpitoon ja papereiden pyörittämiseen uppoaa paljon aikaa ja rahaa.Kevytyrittäjän ei siis tarvitse huolehtia byrokratiasta tai paperitöistä ollenkaan.


Miten kevytyrittäjyys eroaa toiminimellä toimimisesta?

Kevytyrittäjä voi tehdä esimerkiksi myyjän, markkinoijan, kirjoittajan, kokin, tarjoilijan, personal trainerin tai rakennusalan töitä.

Tämän tapaisissa hommissa kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto toiminimellä toimimiseen erityisesti silloin, kun työkeikkoja tai projekteja tehdään satunnaisesti tai osa-aikaisesti. Kevytyrittäjänä saa halutessaan toki toimia kokoaikaisesti, mutta silloin voi olla järkevämpää perustaa toiminimi (kerromme pian miksi).

Kevytyrittäjyys on kuitenkin useimmiten loistovalinta, sillä siitä ei synny samanlaisia kuluja kuin toiminimiyrittäjyydestä. Laskujen lähettäminen esimerkiksi Laatulaskutuksen kautta on ilmaista ja kaikki lakisääteiset maksut (mm. tulovero ja arvonlisävero) sekä palvelumaksu pidätetään vasta, kun toimeksiantaja on maksanut laskun. Näin kevytyrittäjä ei maksa edes kuukausimaksuja.

Toiminimiyrittäjä taas hoitaa itse esimerkiksi ennakkoverot ja arvonlisäveron, ja joutuu säännöllisesti maksamaan monenlaisia yritykseen liittyviä kuluja riippumatta siitä, onko toiminta aktiivista vai ei.

Kevytyrittäjän ei tarvitse maksaa erikseen yrityksen vakuutuksesta, pankkitilistä, rahaliikenteestä ja kirjanpidosta, sillä kevytyrittäjämme saavat käyttöönsä myös vastuu- ja tapaturmavakuutuksen sekä lisäpalveluna työterveyden. Laatulaskutus myös auttaa kevytyrittäjiä työllistäytymään rekrypalvelun kautta, jos kevytyrittäjä ei itse löydä toimeksiantoja.

Halutessaan kevytyrittäjyyden voi myös pistää kuluitta paussille tai lopettaa kokonaan heti, jos siltä tuntuu – toisin kuin yritystoiminnan.


Toiminimiyrittäjää ja kevytyrittäjää koskettaa yhteinen velvollisuus

Sekä toiminimiyrittäjää että kevytyrittäjää koskettaa ainakin yksi yhteinen velvollisuus, joka on YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus.

YEL-vakuutuksen ottaminen on pakollista, mikäli kevytyrittäjän tai yrittäjän työpanoksen arvo ylittää 8 261,71 € (vuonna 2022), tämän asuinpaikka on Suomessa ja toiminta kestää vähintään neljä kuukautta. Kevytyrittäjän kannattaakin ottaa YEL-vakuutus hyvissä ajoin, kun tämä huomaa kuukausittaisen työpanoksen lähestyvän kyseistä rajaa.


Kiteytettynä kevytyrittäjyys on helppoa ja joustavaa
 
Kevytyrittäjyys on joustava tapa myydä omia työsuorituksia, sillä kevytyrittäjä nauttii toiminimiyrittäjän vapaudesta ilman yrityksen pyörittämiseen liittyvää byrokratiaa ja vastuuta. 

Koska laskutuspalvelumme hoitaa kaikki paperityöt kevytyrittäjän puolesta, kevytyrittäjän tehtäväksi jää vain työn tekeminen ja laskun lähettäminen. Kirjanpitoa ei pidä osata tai opetella ollenkaan eikä yrityksen kuluja tarvitse maksaa kuukausittain.

Mutta vaikka kevytyrittäjyys on helppoa, se ei aina ole mahdollista tai kannattavaa.

Jos aikoo esimerkiksi myydä tuotteita, palkata työntekijöitä tai toimia luvanvaraisella alalla (esim. terveydenhuolto ja anniskelu), ei voi toimia kevytyrittäjänä vaan tällöin tulee perustaa toiminimi taikka muu yritysmuoto. Mikäli toiminta taas vaatisi suuria investointeja tai yrittäjä haluaa mahdollisuuden vähentää arvonlisäverot hankinnoistaan, toiminimen perustaminen on kevytyrittäjyyttä järkevämpää.

Halutessasi voit kokeilla siipiäsi kevytyrittäjänä ja perustaa oman yrityksen myöhemmin, kun toimintasi kasvaa. Näin myös starttirahan hakeminen ja saaminen saattaa helpottua, kun omaat todisteita tulevan liiketoimintasi kannattavuudesta.

Mikäli innostuit kevytyrittäjyydestä, rekisteröidy ilmaiseksi täällä (emme veloita liittymis- tai kuukausimaksuja)!


Share by: