Kevytyrittäjä – mikä muuttuu vuonna 2023?
tammik. 03, 2023

Vuonna 2023 luvassa on mm. nousua YEL-työtuloon ja kilo metrikorvauksiin sekä tarkennuksia siihen, kuka voi ja ei voi työskennellä laskutuspalvelun kautta – kevytyrittäjä, tunnethan jo nämä toimintaasi vaikuttavat muutokset? 

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia tuulia myös kevytyrittäjän toimintaan. Vuodelle 2023 muutoksia on tullut niin YEL-työtulon alarajaan kuin matkarahojenkin määrään. Lisäksi Verohallinto on tarkentanut ohjeistuksiaan kevytyrittäjyyteen ja laskutuspalvelun käyttöön liittyen. Uusien ohjeiden perusteella y-tunnuksen omaava henkilö ei esimerkiksi voi enää saada palkkaa tekemästään työstä laskutuspalvelun kautta, toimi hän millä tahansa alalla.

Kevytyrittäjä – mikä muuttuu vuonna 2023? Tärkeimmät muutokset koottuna

YEL-työtulon alaraja muuttuu

YEL-työtulon alaraja nousee vuonna 2023. Vuonna 2022 YEL-työtulon alaraja oli 689 euroa kuukaudessa eli 8 261,71 euroa vuodessa. Uusi alaraja YEL-työtulolle on 8 575,45 euroa eli noin 715 euroa kuukaudessa (vuonna 2023).


Kerrataan nopeasti tässä välissä, milloin YEL-velvollisuus täyttyy ja miksi vakuutus kannattaa ottaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Olet YEL-velvollinen, jos seuraavat ehdot täyttyvät:


- Olet 18-68-vuotias

- Työtulosi on yhtä kuin 8 575,45 euroa vuodessa (vuonna 2023) tai työtulosi ylittää sen

- Toimit kevytyrittäjänä yli neljä kuukautta

- Asut Suomessa


Yrittäjän YEL-vakuutus vaikuttaa työeläkkeen lisäksi sosiaaliturvaan muun muassa silloin, kun sairastut, jäät työttömäksi tai jäät vanhempainvapaalle. Lakisääteinen YEL-vakuutus vaikuttaa siis eläkkeen lisäksi useisiin etuuksiin ja niiden määrään. Siksi kevytyrittäjän kannattaa määrittää YEL-työtulo oikealle tasolle toiminnan alusta saakka, vaikka asia ei juuri nyt tuntuisikaan ajankohtaiselta.



Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa vuonna 2023?


YEL-vakuutus tulee ottaa siitä päivästä lähtien, jolloin työtulosi kevytyrittäjänä ylittää keskimäärin 715 euroa kuukaudessa. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus, mutta huomaa, että vakuutus tulee joka tapauksessa maksaa takautuvasti ajalta, jolloin työtulo ylittyy. Asia kannattaa siis hoitaa kuntoon ajoissa.


Huomaathan työtuloa laskiessasi, että YEL-vakuutuksen alarajaa tarkastellaan 12 kuukauden jaksoissa, ei esimerkiksi kalenterivuosittain. YEL-vakuutuksesta voit lukea yksityiskohtaisemmin esimerkiksi vakuutusyhtiö
Elon ja Eläketurvakeskuksen sivuilta.



Matkakorvausten määrät nousevat

Kilometrikorvauksen määrä nousee vuodesta 2022. Viime vuoden kilometrikorvauksen määrä 46 snt/km muuttuu vuonna 2023 korkeammaksi 53 snt/km, kun työmatkaan käytetään omaa autoa. Myös kotimaan koko- ja osapäivärahan määrät nousevat. Kotimaan kokopäiväraha on vuonna 2023 on 48 euroa ja osapäiväraha 22 euroa.


Kilometrikorvaukseen vaikuttaa mm. se, millaista menopeliä kulkemiseen käytetään. Esimerkiksi mopon kilometrikorvauksen enimmäismäärä on 22 snt/km ja moottoripyörän 41 snt/km (vuonna 2023). Enimmäismäärään voi tulla myös korotuksia. Esimerkiksi auto + peräkärry yhdistelmällä voit saada 9 snt/km korotuksen km-korvaukseen.



Matkakorvauksia ei makseta työpaikan ja kodin välisiltä matkoilta


Matkakorvaukset voidaan hakea muista kuin kodin ja työpaikan välisistä matkoista. Saat vähentää matkakorvauksina ne kevytyrittäjän työhön liittyvät työmatkakulut, jotka eivät ole varsinaisen työpaikan ja kodin välisiä matkoja. Tällaisiä voivat olla esimerkiksi matkat asiakastapaamisiin ja ruokalähetin työssä tehtävät matkat.


Jos kilometrejä kertyy, sinun tulee pitää ajoistasi ajopäiväkirjaa, josta selviää, montako kilometriä vuodessa liittyy kevytyrittäjän työhön. Voit myös sopia matkakulujen laskuttamisesta suoraan asiakkaalta, jolloin saat luultavasti parhaimman taloudellisen hyödyn.



Matkat kevytyrittäjän työpaikan ja kodin välillä


Kevytyrittäjä on edelleen oikeutettu vähentämään kodin ja työpaikan väliset matkakulut tulonhankkimismenona, kunhan auton käytön perusteet täyttyvät (työntekopaikalle ei esimerkiksi kulje julkista liikennettä).
Omaa autoa käytettäessä matkakuluvähennys on vuonna 2022 ja 2023 0,30 e/km.


Vähennyksen määrä vaihtelee jälleen ajoneuvosta riippuen, esimerkiksi mopolle matkavähennys on 0,10 e/km. Matkakuluista vähennetään automaattisesti omavastuu 750 euroa. Kun kuluja siis kertyy 750 euron edestä, voit vielä lisäksi vähentää enintään 8 400 euroa matkakuluja (vuonna 2022 ja 2023).


Lue lisää matkakorvauksista täällä:

Kevytyrittäjän matkakulut ja muut vähennykset

Kilometrikorvaus ja päiväraha

Asunnon ja työpaikan väliset matkat



Y-tunnuksen omaava ei voi enää saada palkkaa laskutuspalvelun kautta

Kevytyrittäjä ei voi enää saada palkkaa laskutuspalvelun kautta, jos tämä omaa y-tunnuksen millä tahansa alalla. Toiminimen toiminta tuleekin keskeyttää määräajaksi tai toistaiseksi, jos työt halutaan laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Myöskään esim. osakeyhtiön osakas ei voi enää laskuttaa työpanostaan laskutuspalvelun kautta.


Verohallinto on elokuussa 2022 tarkentanut, ettei elinkeinotoiminnasta saamaa tuloa voi käsitellä eikä maksaa laskutuspalvelun välityksellä palkkana. Jos laskutuspalvelu maksaa tulon palkan sijasta työkorvauksena, voi elinkeinonharjoittaja edelleen laskuttaa asiakkailleen tekemänsä työn laskutuspalvelun kautta. Elinkeinonharjoittaja on puhekielellä toiminimiyrittäjä.


Osakeyhtiö, henkilöyhtiö tai kommandiittiyhtiö ei voi siirtää työnantajalle kuuluvia palkanmaksuun liittyviä velvoitteita laskutuspalvelulle. Koska yhtiössä tehdystä työstä saatu korvaus on sen elinkeinotoiminnasta saatua tuloa, kuuluu se verottaa elinkeinotulon lain mukaan. Näistä syistä yhtiön lukuun työskentelevä osakas ei voi jatkossa laskuttaa tekemiään töitä laskutuspalvelun kautta, vaikka tulo maksettaisiin työkorvauksena.


Lue aiheesta lisää täällä:

Laskutuspalveluyritysten ja niiden käyttäjien verotuskysymyksiä



Kevytyrittäjä voi edelleen myydä tekemiään tuotteita!

Tuotteiden myynnin edellytyksenä on, että tuotteet on valmistettu itse ja asiakkaan tilauksesta. Eli verkkokaupan pyörittäminen ei edelleenkään onnistu kevytyrittäjältä vuonna 2023, mutta esimerkiksi omatekemän taiteen ja itse tehtyjen villasukkien myynti onnistuu. Kevytyrittäjän tarvitsee vain muistaa lisätä tuotteen hintaan arvonlisävero 24%.

Jos sinulle tulee jotain kysyttävää alkavan vuoden 2023 muutoksista tai muutoin kevytyrittäjyydestä, ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluumme. Olemme paikalla sinua varten! Muistathan kuitenkin, että ajankohtaisimmat saat aina itse Verohallinnolta.

Share by: