5 parasta vinkkiä löytää työ, jossa viihdyt aidosti
elok. 12, 2021

Työpaikan etsiminen voi olla aikaa vievää sekä hermoja raastavaa varsinkin, jos olet kuluttanut siihen paljon aikaa. Sitä voi jopa verrata deittaamiseen: on helppoa mätchätä ja mennä ensimmäisille deiteille mutta tärkeintä on se mitä tapahtuu sen jälkeen. Muuttuuko ensimmäinen deitti pitkäaikaiseksi ja hyväksi suhteeksi? Vai oliko se kenties vain yhden illan juttu?


Tärkeintä on löytää työ, joka kiinnostaa sinua aidosti. Sellainen työ, joka vastaa suunnitelmiasi nyt sekä tulevaisuudessa. Työ, jossa viihdyt voi kenties avata sinulle uusia ovia uusiin haasteisiin tai työmahdollisuuksin. Siispä on hyvä kuluttaa aikasi oikein ja etsiä työ, jossa viihdyt ensimmäisestä päivästä lähtien.


Olemme listanneet tähän 5 parasta vinkkiä löytää työ, jossa viihdyt aidosti.

1. Mätchää oikein

Ennen kuin aloitat työnhakusi niin varmista, että etsit sinua kiinnostavia työpaikkoja. Jos et ole varma mistä tykkäät tai mikä sopisi sinulle niin tee esimerkiksi TE-toimiston sivuilta löytyvä AVO Ammatinvalintaohjelma-testi. Jos tarvitset enemmän tukea sekä apua niin TE-toimistolta löytyy myös asiantuntijoita, jotka voivat auttaa sinua työnhaun jokaisessa vaiheessa.

2. Hyödynnä sisäpiiritietoa

Älä vain hae työpaikkaa. Vie se askeleen pidemmälle. Käytä suhteitasi LinkedInissä, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä sekä muissa sosiaalisen median sivustoissa löytääksesi henkilöitä, joita tunnet ja, jotka työskentelevät yhtiön sisällä. Kysy heiltä lisää tietoa hakemastasi yrityksestä. He ovat siellä töissä, joten he tietävät miten ratakset yrityksen sisällä pyörivät. Parhaassa tapauksessa saat myös tätä kautta suoran yhteyden henkilöön, joka hoitaa yrityksen rekrytointia. Hyödynnä siis sisäpiiritietoa.

3. Työhaastattelu toimii molempiin suuntiin

On myös tärkeää haastatella haastattelijaa ja kysyä kysymyksiä yrityksestä, johon haet töihin. Ole siis valmiina vastaamaan haastattelijan kysymyksiin ja kun oikea hetki tulee, niin kysy haastattelijalta sinun kysymyksiäsi. Kannattaa tehdä valmiiksi lista kysymyksiä, jotka koet tärkeiksi. Jos et ole aivan varma työtarjouksestasi ja et ole vielä tavannut yrityksen tiimiä niin kysy jos olisi mahdollista tavata heidät toimitusjohtajineen. Kannattaa myös mainita, jos tarvitset aikaa miettiäksesi, otatko työtarjouksen vastaan vai et. Tämä on aivan normaalia ja yleensä rekrytoija ymmärtää tilanteen. Kyse on sinun tulevaisuudestasi.

4. Ota selvää yrityksen kulttuurista

Hakemasi työ saattaa kuulostaa täydelliseltä, mutta haluatko oikeasti työskennellä kyseiselle yritykselle? Vastaako yrityksen kulttuuri tämänhetkistä urallista tilannettasi? Onko se liian muodollinen vaiko liian kasuaali? Kuinka yrityksen organisaatio on rakennettu? Onko yrityksen sisällä mahdollisuutta edetä? Millaiset ovat työajat? Onko yritys joustava? Sopivatko oletetut työtunnit sinun henkilökohtaiseen elämääsi? Käytä aikaa lukeaksesi mitä muut työntekijät ovat kirjoittaneet yrityksestä nettiin. Hyödynnä jälleen LinkedIniä kysyäksesi lisäkysymyksiä. Se on oiva työkalu.

5. Varmista, että työ on sinulle sopiva

Varmista, että haluat todellakin työskennellä yritykselle, johon haet ja arvioi työtarjouksesi analyyttisesti: Haluatko aivan varmasti tämän työn? Olisitko onnellinen, jos työskentelisit siellä? Edistääkö se uraasi? Mahdollistaako se sellaisen työ/vapaa-aika tasapainon, jonka haluaisit? Onko palkka sellainen, johon olet tyytyväinen? Jos ei niin onko palkka neuvoteltavissa? Onko työsuhde-edut sellaiset, joihin olisit tyytyväinen? Entä sitten työajat, työtunnit sekä työmatkat? Jos joudut miettimään kahdesti ennen työtarjouksen ottamista vastaan niin kannattaa miettiä sitä vielä yön yli. On aika toimia ennen kuin hyväksyt työtarjouksen.

Ratkaiseva tekijä

Kaikki työpaikat eivät mene aina nappiin, vaikka tekisitkin asiat oikein. Sinulla on paremmat mahdollisuudet tehdä loistava työpaikkavalinta, jos pysyt tarkkana ja teet asiat ajan kanssa ennen kuin annat rekrytoijalle myöntävän vastauksen työtarjouksen vastaanottamisesta.

Share by: